Lening aanvragen: hier moet je aan denken!

Een lening aanvragen kan best spannend zijn. Toch is het iets waar we bijna allemaal wel eens in ons leven voor komen te staan. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat enkel mensen met een kleine beurs lenen. Het tegendeel is echter waar. Geld lenen doe je namelijk niet om simpelweg wat comfortabeler te leven. Je leent enkel wanneer je het bedrag ook zelf zou kunnen sparen, maar je simpelweg de tijd mist om dit te doen en de aankoop zo snel mogelijk moet worden gedaan. Geld lenen kost geld en is daarom ook nooit de makkelijke uitweg. Verantwoord lenen is dan ook enorm belangrijk. Maar waar moet je allemaal aan denken?

Soort lening

Vraag je allereerst af welke leenvorm bij jou past. Dit is totaal afhankelijk van de wijze waarop je het geld gaat gebruiken. Is het bijvoorbeeld noodzakelijk om op korte termijn te verbouwen en weet je niet zeker hoeveel spaargeld hier in gaat zitten en hoeveel je eventueel nog bij zou moeten lenen? Dan is een doorlopend krediet een goede keuze. Hierbij kun je tot een maximumbedrag geld opnemen, aflossen en weer opnieuw opnemen als dat nodig is. Er zit dus geen einddatum aan. Dit is een zeer flexibele lening, maar wel eentje waarmee verantwoord om moet worden gegaan. Het grote gevaar schuilt hem in het feit dat je de lening al snel als ‘extra geld’ gaat beschouwen.

Weet je precies hoeveel geld je nodig hebt en wil je liever weten waar je aan toe bent en wanneer de lening volledig is afgelost? Kies dan voor een persoonlijke lening. Dit is verreweg de meest gekozen lening en biedt ook tal van voordelen. Alle voorwaarden staan ruim van tevoren vast, zodat je precies weet wat er gaat komen, hoeveel er afgelost gaat worden, wat de looptijd is en hoeveel rente je onder de streep zal betalen.

Lening vergelijken

Wil je gaan lenen? Dan zal je direct merken dat er enorm veel verschillende kredietverstrekkers zijn. Maar hoe maak je dan de juiste keuze?

Besef eerst goed dat alle kredietverstrekkers zich aan bepaalde regels moeten houden. Deze zijn vastgelegd en gelden voor alle kredietverstrekkers. Zo zijn bijvoorbeeld de regels met betrekking tot geld lenen per 15 juli jl. aangescherpt. Dat geldt voor alle kredietverstrekkers. Geen uitzonderingen. Wel kunnen er verschillen zitten in de algemene voorwaarden. Hierdoor kan de ene kredietverstrekker toch veel interessanter zijn dan de andere.

Er zijn online tal van hulpmiddelen te vinden waarmee je eenvoudig de goedkoopste en – voor jou –  meest geschikte lening kunt vinden. Handig om toe te passen. Zo weet je altijd zeker dat je de juiste keuze maakt.

Houd rekening met de levensduur van het product

Iets wat soms vergeten wordt is de levensduur van het product dat met de lening wordt gekocht. Koop je hier bijvoorbeeld een nieuwe auto mee? Dan weet je dat de auto al in waarde afneemt als je de garage verlaat. Na circa vijf jaar is de waarde al helemaal enorm gekelderd. Dan is het zonde als jij nog ongelooflijk veel geld moet betalen elke maand. Sluit in elk geval nooit een langere looptijd af dan de levensduur van het product. Anders loop je het risico dat je straks blijft betalen voor iets wat er al helemaal niet meer is.