Moeite met thuiswerken? Met deze tips wordt het beter

Thuiswerken. We hebben er, als ons werk het toelaat, inmiddels bijna allemaal wel ervaring mee. En we kunnen ook meepraten over de hobbels die we tijdens een dagje thuiswerken allemaal tegen kunnen komen. Waar sommigen aan hun thuisbureau gingen zitten, via Microsoft 365 inlogden en aan de slag gingen alsof het een normale werkdag was, hadden anderen heel wat meer moeite om hun draai te vinden in hun thuiskantoor. Vind jij het nog steeds best lastig om thuis je werk te doen? Met deze tips wordt het vast en zeker beter!

Zorg voor vaste routines

Vind je het lastig om je draai te vinden in het thuiswerken, dan is de kans groot dat dit komt doordat je geen vaste routines hebt. Om thuis aan het werk te gaan is best wat discipline nodig. Je nog een keer omdraaien in bed of tussendoor even een Netflix-serie kijken is oh zo verleidelijk.

Om te voorkomen dat je op deze manier nauwelijks aan werken toekomt, zal je streng voor jezelf moeten zijn. Zet je wekken op een vaste tijd, net als wanneer je naar kantoor gaat. Dat kan waarschijnlijk een beetje later dan je gewend bent, omdat je geen reistijd hebt. Volg vervolgens je vaste ochtendritueel, dus douche, ontbijt en lees de krant, bijvoorbeeld, net als wanneer je naar je werk gaat. Daarna is het tijd om je naar je werkplek in je huis te begeven, en in te loggen op je laptop. 

Probeer ook tijdens de werkdag je vaste patronen te volgen, of nieuwe te ontwikkelen. Dat kun je voor een deel samen met je collega’s doen, door bijvoorbeeld iedere ochtend even te kletsen, formeel en informeel, via Microsoft Teams. Net zoals je dat op kantoor iedere ochtend even zou doen. Thuiswerken geeft je vaak de vrijheid om gedurende de werkdag even snel boodschappen te doen of een was te draaien. Merk je echter dat je daardoor uit je ritme raakt, dan kun je dat beter laten, en zoals altijd pas doen als het werk erop zit.

Kleed je normaal aan

Bijna niemand die thuis aan het werk is, doet dat net zo netjes gekleed als wanneer men naar kantoor zou gaan. Zelfs degenen die er tijdens een videocall prima uitzien, blijken niet zelden gewoon een joggingbroek of comfortabele sloffen te dragen.

Daar is op zich niks mis mee, velen ervaren het zelfs als een bevrijding om lekkere, comfortabele kleding te kunnen dragen. In je joggingpak rondlopen met ongekamd haar kan er echter ook voor zorgen dat je je niet echt professioneel voelt. Dat het gevoel van aan het werk te zijn niet echt wil komen. Herken je dat? Wees dan maar beter wat strenger voor jezelf, en kleed je (min of meer) net zo netjes aan als wanneer je naar je werk zou gaan. Ook dat kan helpen om het thuiswerken normaler en makkelijker te maken.