Hoeveel kan ik lenen?

Geld lenen kan soms de ideale oplossing vormen om dingen sneller voor elkaar te krijgen. Het lenen van geld maakt het bijvoorbeeld mogelijk om ineens een dure aankoop te doen, of je woning te verduurzamen. Je plukt dan veel sneller de vruchten, ook al kost het je nu dan wat extra geld in de vorm van rente die je over het leenbedrag betaalt. Welk doel je ook voor ogen hebt, je moet natuurlijk eerst te weten komen hoeveel geld je kunt lenen.

Hoe weet ik hoeveel ik kan lenen?

Een geldlening staat altijd in verhouding tot je inkomen, zo kun je nooit onverantwoord teveel lenen. Dit is belangrijk voor zowel de kredietverstrekker -deze wil ervan verzekerd zijn dat jij de lening kunt afbetalen- maar ook voor jouzelf is het belangrijk, want je wilt natuurlijk geen financiële problemen krijgen doordat je een te hoge lening bent aangegaan.

Kredietverstrekkers nemen o.a. de volgende zaken mee als criteria voor een lening:

  • Wat is jouw maandelijks inkomen?
  • Ben je in vaste loondienst, of ben je ZZP’er?
  • Wat zijn jouw vaste lasten?
  • Zijn er andere schulden aanwezig?
  • Woon je in een huurwoning, koopwoning, of ben je inwonend?
  • Heb je kinderen?
  • Wat is jouw leeftijd?

Allemaal belangrijke zaken voor banken en kredietverstrekkers om tot een hoogte van een lening te komen. Wil je geld lenen, maak dan gebruik van een rekentool die je vaak tegenkomt op websites van kredietverstrekkers. Je zult uiteindelijk een indicatie ontvangen van het maximaal te lenen bedrag. Overigens gaat het dan vrijwel altijd om een persoonlijke lening en geen doorlopend krediet.

Doorlopend krediet?

Het doorlopend krediet wordt vrijwel niet meer verstrekt, aangezien deze leenvorm het mogelijk maakt om telkens weer het afgeloste geld op te nemen en weer te gebruiken. Iets wat sinds de bankencrisis begin jaren ’10 van deze eeuw als een onverantwoorde leenvorm wordt gezien. In vrijwel de meeste gevallen kun je maximaal € 75.000 lenen, dit is echter een behoorlijk hoog bedrag waar een fors inkomen tegenover zal moeten staan. 

Wat is jouw doel om geld te lenen?

Tot slot willen kredietverstrekkers vaak ook weten met welk doeleinde je geld leent. Ga jij je woning verduurzamen? Komt er een warmtepomp, ga je zonnepanelen plaatsen of je woning isoleren? Dit betekent dat je meerwaarde aan het creëren bent op je woning en ook nog eens geld zult besparen op energiekosten. Een prima doel. Maar ook tal van andere redenen kunnen hieraan ten grondslag liggen dat je geld wilt lenen; misschien wil je wel een mooie reis gaan maken, of een nieuw motorvoertuig kopen, zoals een auto, caravan of camper. Dergelijke doelen vragen vaak om een forse investering. 

Lenen voor verduurzaming woning

Voor kredietverstrekkers is het van belang om te weten of jij je geld in verduurzaming van je woning steekt. Je kunt dan rekenen op een mooie rente en daarbij zijn de rentekosten op de lening ook nog eens fiscaal aftrekbaar.