Bouw conflicten? Ontdek hoe een bouwrecht advocaat je kan helpen

Het bouwen of verbouwen van een huis gaat niet altijd zonder gedoe. Het kennen van je rechten is ook niet altijd eenvoudig. Want wanneer je met meerdere partijen samenwerkt, kunnen er conflicten ontstaan. Het inschakelen van een bouwrecht advocaat kan het verschil betekenen tussen een succesvol project of een rommelige juridische situatie vol obstakels. Nieuwsgierig of dit jou kan helpen? Ontdek hier wanneer een bouwrecht advocaat van belang kan zijn. 

Juridisch advies 

Als je tegen een probleem aanloopt tijdens de bouw of verbouwing van een huis en je hebt geen juridische kennis, kan dat een lastige situatie worden. Bouwvoorschriften en contracten zijn exact de expertisegebieden voor bouwrecht advocaten. Dit kan gunstig zijn voor problemen rondom vergunningen of aansprakelijkheid, en zij helpen je om uit een gecompliceerde situatie te komen. 

Aansprakelijkheidskwesties

Tijdens het bouwen is de kans op bouwschade niet onvermijdelijk. In dat geval zal een bouwrecht advocaat jou helpen bij het vaststellen van een verantwoordelijke. Je advocaat zal namens jou vechten, zodat je krijgt waar je recht op hebt. Overigens geldt dit niet alleen als je zelf een bouwproject begint, maar ook als je buren aan het verbouwen zijn. 

Meerwerk en minderwerk

Wordt er wel terecht of niet “meerwerk” in rekening gebracht? Vaak een vraag die wel tot meningsverschillen kan leiden. De aannemer zweert erbij dat het meerwerk niet in de offerte is opgenomen, maar jij vindt dat het werk daar wel onder valt. Tijdens zo’n geschil komt een bouwrecht advocaat goed van pas voor ondersteuning. Zij helpen voorkomen dat je moet betalen voor werk wat volgens jou binnen de schatting valt. 

Te laat 

Voordat je aan jouw bouwproject start, sluit je een overeenkomst met de aannemer waarin de duur van jouw project wordt bepaald. Toch kan het voorkomen dat de bouw langer duurt dan verwacht, wat vervelend is. Als het project dan niet op tijd klaar is zoals afgesproken, heb je meestal recht op een schadevergoeding. Deze kun je nastreven samen met een bouwrecht advocaat. 

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van bouwconflicten waarvoor je een bouwrecht advocaat kunt gebruiken. Onthoud dat een goed contract al het halve werk is, want voorkomen is makkelijker dan genezen. Echter blijft een bouwrecht advocaat een waardevolle partner voor jouw projecten, zodat jij daar met vol vertrouwen aan kunt beginnen! Aarzel dus niet om juridische hulp in te schakelen!