4 vaak gestelde vragen over de overlijdensrisicoverzekering

Na je overlijden wil je je dierbaren zo goed mogelijk achterlaten. Je kunt hier een uitvaartverzekering voor gebruiken. Daarnaast kun je ook kiezen voor een overlijdensrisicoverzekering. Met deze verzekering kun jij ervoor zorgen dat je partner – of je gehele gezin – na jouw overlijden financieel geen risico lopen. Sta je op het punt om je te verdiepen in deze verzekering? Lees dan alvast dit artikel door want we helpen je op weg met wat belangrijke informatie over de overlijdensrisicoverzekering.

Hoe werkt een overlijdensrisicoverzekering?

De overlijdensrisicoverzekering, vaak ook wel afgekort als ORV, is een tijdelijke verzekering. Je verzekert dan een bepaald bedrag dat vrijkomt na je overlijden. Het bedrag wordt uitgekeerd als je overlijdt voordat de verzekering op z’n einde loopt. Het prettige aan de verzekering is dat je zelf een looptijd kunt kiezen tussen de 10 en 30 jaar. De overlijdensrisicoverzekering kan worden afgesloten voor een verzekerde die tussen de 18 en 65 jaar oud is. Daarnaast mag de verzekering lopen tot de dag voordat de verzekerde 75 jaar wordt. 

Waarom kiezen voor deze verzekering?

Met de overlijdensrisicoverzekering kun je een bepaald persoon of meerdere personen aanwijzen voor wie het geldbedrag bedoeld is. Meestal is dit je gezin, dus je partner en je kinderen. Je partner kan dan bijvoorbeeld de hypotheek van jullie huis blijven betalen en je kunt ervoor zorgen dat je kinderen de studie kunnen doen waar ze altijd al van gedroomd hebben. Daarnaast zou je ook een zakenpartner of compagnon kunnen aanwijzen als de begunstigde. Op die manier ontzorg je nabestaanden door bepaalde financiële lasten weg te nemen.  

Wat zijn de kosten?

De kosten van een overlijdensrisicoverzekering zijn afhankelijk van een aantal factoren. Je betaalt een premie voor deze verzekering, maar hoe hoog deze is, hangt af van je persoonlijke situatie. Denk dan bijvoorbeeld aan je leeftijd en je gezondheid. Zo zal je premie bijvoorbeeld lager uitvallen wanneer je een niet-roker bent. Ook komen er nog andere kosten bij kijken, zoals distributiekosten en poliskosten. Verder wordt er natuurlijk gekeken naar de hoogte van het te verzekeren bedrag en de looptijd van de verzekering in kwestie.

Wat moet je nog meer weten?

Wist je dat je je overlijdensrisicoverzekering kunt koppelen aan je hypotheek? Wanneer je dit doet, zal bij overlijden tijdens de looptijd van de verzekering het verzekerde bedrag aan de hypotheekverstrekker worden uitgekeerd. Ben je benieuwd hoe dit werkt? Neem dan contact op met een professional op dit gebied en laat je meer vertellen over de mogelijkheden die van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.