De Teamleider

Werken in de productie en techniek is afwisselend en uitdagend. Geen dag is hetzelfde en er wordt veel van je kennis en kunde gevraagd. Of je nou langs de productielijn staat, software programmeert, machines onderhoud, cobots bediend, technische storingen oplost of leidinggeeft aan een team… Iedereen is even belangrijk om het productieproces soepel te laten verlopen. Als iemand verzaakt hapert de machine. Zeker in de maakindustrie is daarom veel vraag naar onder andere Technisch Medewerkers, Operators en ICT’ers. Maar ook ervaren Teamleiders kunnen ze bij veel bedrijven goed gebruiken. In dit artikel focussen we op de Technisch Medewerker en Teamleider. Benieuwd welke skills je daarvoor nodig hebt en in welke branches je aan het werk kunt? Lees dan vooral door.

De Technisch Medewerker

Het is best lastig om te definiëren wat een Technisch Medewerker precies doet. Het enige dat vaststaat is dat het iets met techniek te maken heeft. Iemand die machines in een fabriek onderhoud is een Technisch Medewerker, maar een medewerker die technische vragen en klachten behandeld is dat ook. Het is dus belangrijk dat je de vacaturetekst goed leest zodat je zeker weet dat de functie bij je past. Nog een gemene deler voor Technisch Medewerker is dat degene van aanpakken weet. Vaak komen problemen op zijn of haar pad die snel opgelost moeten worden. Zeker als het om zware machine gaat is het ook fysiek zwaar werk. De ideale Technisch Medewerker heeft voldoende technisch kennis, kan goed samenwerken en probeert altijd collega’s te ondersteunen

De Teamleider

Het is te makkelijk om te zeggen dat een Teamleider simpelweg leidinggeeft aan een team. In de maakindustrie valt vaak een bepaalde operationele eenheid onder zijn of haar verantwoordelijkheid. Zo heb je dus meestal verschillende teamleiders die hun eigen team uitvoerende professionals aansturen. De Teamleider stelt alles in het werk om het team zo efficiënt mogelijk te laten werken. Leidinggeven, ondersteunen, calamiteiten oplossen en bijspringen indien nodig kenmerken een goede Teamleider. Hij of zij beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel binnen het team en naar andere Teamleiders als ook op directieniveau. Vaak heeft een Teamleider eerst zelf als teamlid gewerkt en heeft daarna promotie gemaakt. Hoewel het een logische stap lijkt komt bij goed leiderschap meer kijken dan vakkennis en enthousiasme. Coaching, kwaliteitsbewaking, corrigeren en motiveren zijn skills die vaak door het volgen van opleidingen en trainingen aangeleerd moeten worden op een goede Teamleider te worden.