Computer

Refurbished computers, een goed en duurzaam alternatief!

Overweegt u als consument een nieuwe computer te kopen en staat duurzaamheid bij u hoog in het vaandel? Dan is een refurbished computer wellicht een goede optie. Op het eerste gezicht lijkt duurzaamheid niet samen te gaan met elektronica, maar toch zijn er aanbieders, zoals Alpha-Shop, die voorop lopen en toch het beste van beide werelden bieden. In dit artikel gaan we daarom in op de vraag wat de voordelen zijn van refurbished computers.

Wat is refurbished eigenlijk?

Kort gezegd zijn refurbished producten niet splinternieuw. Het zijn apparaten die eerder gebruikt zijn, maar gerenoveerd (‘refurbished’) zijn om opnieuw gebruikt te worden. In sommige gevallen zijn de apparaten zelfs niet eerder gebruikt maar door de eerste klant teruggestuurd omdat het bijvoorbeeld niet de gewenste kleur(en) had. Met een beetje geluk heeft u in het geval van refurbished pc’s of laptops dus een gloednieuw apparaat. In andere gevallen kunt u er in ieder geval van uitgaan dat u zo goed als nieuwe producten ontvangt.

Kwaliteitscontrole vereiste

Voordat een refurbished computer te koop komt, wordt deze altijd grondig getest. Zo worden eventuele defecte onderdelen en componenten vervangen, en ook qua prestaties is er een kwaliteitscheck voor de afgifte. Tot slot wordt doorgaans ook een uiterlijke schoonmaakbeurt gegeven, zodat de computer opgeknapt is van binnen en van buiten. Op die manier bent u verzekerd van een computer die aan de verwachtingen voldoet. Dit proces gaat op voor alle merken, waarbij artikelen vanuit HP refurbished en Dell refurbished goede voorbeelden zijn in de de markt van refurbished elektronica.

Refurbished computer

Productie elektronica niet duurzaam

Waarom het goed is om een refurbished computer te kopen? Voor velen is dit duurzaamheid. Het produceren van nieuwe computers heeft namelijk een groot effect op het milieu. Voor het maken van een laptop of pc zijn op de eerste plaats namelijk grondstoffen vereist, zoals tin, goud en kobalt. Om deze (nota bene) schaarse stoffen te winnen is niet alleen arbeid vereist, maar ook giftige stoffen die gebruikt moeten worden. Dit leidt vaak tot negatieve invloeden in de directe omgeving, bijvoorbeeld op de kwaliteit van het drinkwater. Ook worden er vaak vraagtekens gezet bij de term ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’, want het delven van grondstoffen die gebruikt worden voor pc’s en laptops, gebeurt vaak in politiek instabiele gebieden waar de werkomstandigheden van arbeiders lang niet altijd verantwoord zijn. 

Refurbished biedt alternatief

Gezien de schade die de productie van nieuwe elektronica direct heeft op het milieu, is het raadzaam om voor de aankoop te kijken naar het aanbod van refurbished. Deze producten bieden namelijk een duurzaam alternatief voor een nieuw exemplaar. In de praktijk hebben computers en laptops die refurbished zijn hooguit wat lichte gebruikerskrasjes. Qua prestaties is er niets aan de hand. De kwaliteit is altijd gelijk aan (en soms zelfs beter dan) nieuwe apparaten. Naast duurzaamheid is een bijkomend voordeel dan ook dat de prijzen van refurbished pc’s over het algemeen ruim onder de nieuwprijs ligt. U bent dus goedkoper uit en draagt een steentje bij aan het milieu. 

Ruime keuze

Wie denkt dat het aanbod van refurbished pc’s klein is ten opzichte van het aanbod nieuwe pc’s; heeft het mis. De trend van duurzaamheid heeft ervoor gezorgd dat het scala aan merken erg breed is. Hp refurbished is een voorbeeld van een toonaangevend merk dat via de refurbished-markt wordt aangeboden. Ook Dell-refurbished is zo’n voorbeeld. Uiteraard zijn er ook minder bekende merken die binnen het aanbod van refurbished-aanbieders vallen.