Zo schaf je als startende ondernemer een bedrijfswagen aan 

Als startende ondernemer zal je eigen vermogen beperkt zijn. Het vermogen wat je in het bedrijf stopt, gebruik je het liefst voor een investering in machinerie of het aannemen van personeel. Dat leidt immers tot de snelste groei op korte termijn. Gevolg van dergelijke investeringen is dat er maar weinig budget over zal zijn voor een eerste bedrijfswagen. Afhankelijk van de diensten en producten die je aanbiedt, kan zo’n bedrijfswagen zeer wenselijk zijn. Het is vervelend voortdurend je privévoertuig te moeten gebruiken voor ritten naar klanten of leveranciers. Heb je al eens gekeken naar financial lease voor ZZP? Het is een interessant alternatief voor de losse aankoop van een eerste bedrijfsauto. In dit artikel lees je er meer over. 

Werkwijze bij financial lease voor ondernemers 

Financial lease is de tegenhanger van operational lease, waarmee je wellicht al bekend bent. De afgelopen jaren kiezen met name particulieren steeds vaker voor het leasen van een auto; het verzekert hen van een vast bedrag per maand wat ze kwijt zijn aan hun voertuig en het onderhoud daaraan. Bij financial lease ben je direct eigenaar van het voertuig; je mag deze toevoegen aan de balans van de onderneming. Gedurende een vaste looptijd betaal je de auto vervolgens steeds iets verder af. De verzekering voor je auto kies je zelf, evenals de garage waar je deze laat onderhouden. Het zijn kosten die niet worden doorberekend in de maandtermijn van de leasemaatschappij. 

Tip: er zijn verschillende websites waarop je een berekening kunt maken van de kosten die je kwijt bent bij het financial leasen van een zakelijk voertuig. Voer zo’n berekening eens uit, om te kijken tot welke maandlasten het voor jou leidt. 

Voordelen van financial lease voor ZZP’ers

De keuze voor financial lease biedt verschillende voordelen. Naast het feit dat je veel vrijheid hebt, behoud je het eigen vermogen voor de organisatie. Evenals dat het toevoegen van de bedrijfswagen aan de balans de mogelijkheid biedt om verschillende kosten af te trekken. Zo betaal je minder belasting als zzp’er. Ten opzichte van operational lease profiteer je daarnaast van het feit dat er sprake is van een onbeperkte kilometrage. In het geval van operational lease bepaal je bij het afsluiten van het contract hoeveel kilometer je jaarlijks met het zakelijke voertuig mag rijden. Rijd je meer, dan leidt dit tot snel oplopende kosten. Vaak is lastig op voorhand te voorspellen hoeveel je jaarlijks zal rijden.