Pilates wat is het? Welke oefeningen passen bij jou?

Pilates, je zult er vast al wel eens van hebben gehoord. Veel Celebes zweren erbij en tonen graag hun fraai gevormde lichaam dat ze naar hun eigen zeggen dankzij Pilates hebben gekregen. Pilates is een bepaalde trainingsmethode. In deze blog lees je wat het precies is. Ook geven wij je een aantal oefeningen waarmee je eenvoudig kunt starten. We zijn benieuwd welke oefeningen bij jou passen.

Wat is Pilates?

Pilates is een al lang bestaande trainingsmethode. De uitgangspunten van pilates oefeningen zijn houding, coördinatie, stabiliteit, zeker ook je ademhaling en een volledige focus op je geest en lichaam. De Pilates sport zorgt voor een heel goede workout die heel veel spiergroepen tegelijkertijd rekt en versterkt. Het uiteindelijk resultaat zal een soepel en evenwichtig lichaam zijn.

Zoals we al zeiden, is de Pilates sport helemaal niet iets van de laatste jaren. Het is bedacht door de Duitser Joseph Pilates. In de Eerste Wereldoorlog kwam hij terecht in een Engels interneringskamp. Om fit te blijven gedurende zijn verblijf in deze gevangenis had hij zijn bed omgebouwd tot een trainingsapparaat. Een van de dingen die hij had bedacht, was om springveren te gaan gebruiken voor trekoefeningen

Dit bleek zo effectief te zijn dat hij hier na de oorlog verder mee wilde gaan. Hij verhuisde vervolgens naar New York, waar hij een studio opende. Met zijn gevangenisbed in het achterhoofd, ontwikkelde hij een trainingsapparaat dat hij de reformer noemde. In zijn studio ging hij niet alleen op de reformer Pilates lessen geven maar ook op een mat. 

Training van de kern van je lichaam

Bij Pilates oefeningen wordt je volledige lichaam betrokken. Maar bovenal train je bij Pilates de stabiliteit van je romp. Dit wordt ook wel de core stability, oftewel de stabiliteit van je kern bedoeld. Het zijn de spieren die zich rondom je buik, bekken en rug bevinden. Deze spieren gebruik je continue bij tal van bewegingen. Het is dan ook heel verstandig om de stabiliteit van je kern te versterken, waardoor de kans dat je blessures krijgt, veel kleiner wordt.

Tijdens het uitvoeren van alle Pilates oefeningen zorg je dat je buik, rug en bekkenbodem worden aangespannen.  Door het regelmatig uitvoeren van Pilates oefeningen zorg je dat je gedurende je dagelijkse activiteiten en goede houding houdt en bescherm je jouw rug.

Pilates oefeningen kun je op een mat uitvoeren. Hier maak je gebruik van de weerstand van je eigen lichaam. Je kunt ook op de zogenaamde reformer Pilates oefeningen doen. De naam reformer zegt het al. Je kunt hiermee je lichaam opnieuw vormen. De trekveren van dit trainingsapparaat geven steun en weerstand. Perfect voor als je problemen met je nek, schouder of rug hebt. Ook helpt het als je flexibiliteit verminderd is. 

Pilates zelf noemde destijds zijn ontwikkelde methode ook wel eens ‘the art of controllogy’. Hij was er van overtuigd dat je met je geest de controle kunt verkrijgen over je lichaam en het functioneren daarvan. Concentratie is dus van het grootste belang bij de Pilates sport. 

Pilates sport biedt veel voordelen

Het uitvoeren van Pilates oefeningen biedt enorm veel voordelen. Het is welleswaar niet intensief genoeg om je conditie te verbeteren en je gebruikt ook relatief weinig calorieën. Daarentegen zorgt het wel voor veel lenigheid, kracht en een betere balans, coördinatie en een beter bewustzijn van je lichaam.  De sterke kern en goede lenigheid zijn van groot belang en zorgen ervoor dat je je fit voelt. Bij Pilates gaat het niet om wat je doet maar juist over hoe je het doet. Je kunt de oefening in tal van trainingen verwerken. Pilates is voor iedereen geschikt, of je nu jong of oud bent, een goede conditie hebt of juist herstellende bent van bepaalde klachten of blessures. Je traint gewoon op jouw niveau.

Pilates wordt ook therapeutische basis toegepast bij bepaalde chronische aandoeningen of bij een revalidatie. Tal van fysiotherapeuten over de gehele wereld gebruiken de pilates oefeningen als aanvulling op de standaard behandeling van hun patiënten.

Starten met eenvoudige Pilates oefeningen

Zoals gezegd is Pilates super toegankelijk.  Je kunt de oefeningen overal doen en je hebt niet veel nodig. Een mat is natuurlijk wel erg fijn.  Wil je uitgebreid aan de slag, is het wel slim om lessen te volgen. Wil je de Pilates sport rustig aan ontdekken, kun je beginnen met de volgende Pilates oefeningen.

Single leg circles

De oefening single leg circels is een oefening waarmee je perfect je buikspieren kunt trainen.

 • Ga op je rug op de mat liggen en zorg ervoor dat je lichaam helemaal gestrekt is. Span ook je buikspieren aan.
 • Breng nu je rechterbeen omhoog totdat dit recht boven je heup staat.
 • Vervolgens ga je grote rondjes naar beneden draaien met dit been. Doe dit eerst 10 keer naar links en daarna 10 keer naar rechts. Hierna wissel je van been en herhaal je deze oefening.

Shoulder bridge

De shoulder bridge oefening is super goed voor je onderrug.

 • Ga op je rug op de mat liggen en hou je voeten plat op de grond. Trek je knieën omhoog en hou je armen gestrekt langs je lichaam.
 • Zorg er daarna voor dat je voeten op heupbreedte komen te staan.
 • Vervolgens druk je je bekken omhoog, maar voorkom dat er een holle rug ontstaat.
 • Zorg er voor da je op jouw schouders en rug rust, dus niet op je nek.

Roll up

De roll up oefening is ideaal voor beginners. Het is een eenvoudige oefening en goed voor je buikspieren je rug.

 • Ga op je rug op de mat liggen en strek de armen achter je hoofd.
 • Adem nu diep in en kom omhoog met je hoofd en schouders en neem ook je armen hierbij mee. 
 • Vervolgens breng je vingers richting je voeten en adem je rustig uit.
 • Blijf je rug rond houden en ga hierna weer terug naar de houding zoals je de oefening bent begonnen.

Thigh stretch

Met de thigh stretch oefening stretch je de spieren bij de dijen waardoor je super lenig wordt.

 • Hierbij ga je op de knieën zitten, zorg ervoor dat ze recht onder het bovenlichaam komen te staan.
 • Breng vervolgens je armen naar voren en zorg dat ze op schouderhoogte komen.
 • Hierna buig je je bovenlichaam 45 graden naar achteren. Bij deze beweging beweeg je armen mee.
 • Hierna ga je weer naar de eerste houding en herhaal je de oefening. Doe dit een aantal keer.

The Hundred

De laatste oefening is de zorgt ervoor dat je onder buikspieren krijgt. 

 • Ga ook hierbij op je rug op de mat liggen.
 • Hou daarna je benen van de grond af en strek deze uit.
 • Daarna strek je de armen omhoog en vervolgens naar voren tot naast je knieën.
 • Vervolgens breng je je hoofd en schouders een stukje omhoog, niet te ver.
 • Zorg dat je deze positie weet vast te houden en begin nu met je armen te veren.
 • Beweeg daarna je handen op en neer maar houdt je armen gestrekt.
 • Deze oefening doe je vervolgens honderd keer. Nu snap je ook de naam van de oefening.

Zoals je zie zijn dit oefeningen die vrijwel iedereen kan doen. Het enige wat je nodig hebt is een mat en je kunt starten met de Pilates oefeningen. Met welke oefeningen ga jij aan de slag?