Is de auto van de toekomst een waterstof auto of een hybride auto?

Er wordt al een lange tijd gewerkt aan auto’s die schoner zijn voor het milieu en zuiniger rijden. Dat is in verschillende opzichten noodzakelijk. Het is beter voor het milieu en de fossiele brandstoffen waar we tot nu massaal gebruik van maken dreigen een keer op te raken. Er zijn verschillende mogelijkheden om duurzaam te kunnen rijden zoals bijvoorbeeld in een elektrische auto.

De vraag is nu hoe de toekomst eruit gaat zien als het aankomt op duurzaam rijden. Zullen we in de toekomst bijvoorbeeld allemaal in een waterstof auto rijden of in een hybride auto? In dit artikel geven we toelichting op beide typen auto’s. Zo kun je lezen wat een waterstof auto is, hoe een hybride auto, welke verschillen er zijn en hoe de energiebronnen van de auto aangevuld kunnen worden zodat jij weer op pad kunt.

Waterstof auto

Een waterstof auto is een auto die niet wordt aangedreven door een brandstofmotor die op benzine, gas of diesel loopt. De auto gebruikt hiervoor een volledige elektrische aandrijving. In tegenstelling tot een ‘gewone’ elektrische auto, wordt er geen gebruik gemaakt van accu’s om de aandrijving van voeding te voorzien. In plaats daarvan wordt er gebruik gemaakt van een waterstof installatie. Voor deze installatie moet er waterstof getankt worden net zoals je in het verleden diesel of benzine tankte. Dit gaat overigens net zo snel als in het verleden. 

Waterstof auto of een hybride auto

Waterstof is een zeer lichte gassoort die in de installatie wordt verwerkt zodat er elektriciteit ontstaat. De elektriciteit wordt dan gebruikt voor de aandrijving van de auto en als restproduct van dit proces komt er water vrij. Het water wat hiermee vrij komt is zo schoon, dat het gedronken kan worden. Voordelen van een dergelijke installatie is dat de installatie die gebruikt wordt niet kan opraken en dat tanken binnen enkele minuten gedaan is. Een nadeel is dat een tank voor een waterstof installatie mee ruimte in beslag neemt dan een traditionele tank en dat je nog maar op weinig plekken waterstof tanken kunt.

Hybride auto

Een hybride auto is een auto waarin een elektrische aandrijving gecombineerd wordt met een brandstofmotor. Dit type auto is aanzienlijk anders dan een waterstof auto omdat er twee verschillende systemen gebruikt worden voor de aandrijving van het voertuig. Bij een hybride auto is de elektrische aandrijving vaak ondergeschikt aan de brandstofmotor. Als brandstof wordt er gebruik gemaakt van benzine of diesel die de aandrijving verzorgen. Tijdens het rijden wordt de accu van de elektrische aandrijving opgeladen waardoor je ook elektrisch kunt rijden. In tegenstelling tot een ‘gewone’ elektrische auto, hoeft een hybride auto dus niet te worden opgeladen met een laadkabel.

Voordelen van een dergelijke auto zijn dat de brandstof die je nodig hebt minder snel opraakt, je minder vervuilend bent voor het milieu dan een gewone diesel of benzine auto en dat de accu zelf wordt opgeladen tijdens het rijden. Nadelen zijn uiteraard dat er toch fossiele brandstof nodig is om te kunnen rijden en dat je maar deels elektrisch kunt rijden. Wil je langere afstanden kunnen rijden op elektriciteit, dan kun je ook kiezen voor een plug in hybrid. Dat is een hybride auto met een aansluiting voor een laadkabel waarmee de, meestal grotere accu, kan worden opgeladen.

Kun je overal waterstof tanken?

De verschillen tussen een hybride auto en een waterstof auto zijn aanzienlijk. Hoewel beide voertuigen geheel of deels aangedreven worden door elektriciteit, is de manier waarop toch echt verschillend. De hybride auto heeft als groot voordeel dat de brandstof die nodig is voor de verbrandingsmotor overal getankt kan worden. Tanken is op dit moment vaak nog lastig wanneer je met een waterstof auto rijdt. Dat komt omdat het niet overal mogelijk is om waterstof te tanken. Op de vraag of je overal waterstof kunt tanken is het antwoord voor nu dus nee. Helaas zijn er slechts enkele plekken in Nederland waar je een auto op waterstof kunt bijvullen. De verwachting is wel dat in de toekomst op veel meer plekken waterstof getankt kan worden.

Conclusie

Als we de waterstof auto en de hybride auto met elkaar vergelijken dan kunnen er een aantal conclusies getrokken worden. De meest schone en zuinige auto is de waterstof auto. Daar bestaat geen twijfel over omdat er geen gebruik wordt gemaakt van brandstof zoals benzine of diesel wat wel nodig is met een hybride auto. Voor dit moment is het echter interessanter om te kiezen voor een hybride auto omdat je altijd en overal brandstof kunt tanken wat in het geval van een waterstof auto helaas nog maar op enkele plekken mogelijk is. Niemand kan in de toekomst kijken, maar als we bedenken dat fossiele brandstoffen in de ban worden gedaan in de toekomst en er een zuinige auto als alternatief moet komen, dan is de auto die op waterstof rijdt de beste en zuinigste auto.